26 Temmuz 2026, 20:29:26 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Bağlantılar Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1
  Yazdır  
Gönderen Konu: GIYBET  (Okunma Sayısı 2364 defa)
Abdulkadir
Yönetici Yardımcısı

Sülale: köy imamı

« : 29 Eylül 2006, 17:24:42 »

GIYBET

Alemlerin sahibi Allah Azze  ve Celle’ye sonsuz hamd-ü sena, O’nun sevgili kulu Resulullah  sallallahu aleyhi ve selem’e al ve  ashabına ve kıyamet sabahına kadar onun rehber edinenlere de salat-ü selam ederiz.
Allah Azze ve Celle   Kur’an-ı Azimüşşan’da  Müslümanları kardeş ilan etmiştir.(Hucurat;10) İslam kardeşliğini bozmak için, şeytan ve nefsin ittifak halinde ortaya çıkardığı bazı silahlar mevcuttur.Bu silahların en kuvvetlilerinden biride, Din-il İslam’da büyük günah olarak kabul gören Gıybet’tir.
Ebu Hureyre radıyallahu anh den rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve selem şöyle buyurdu:
__’’Gıybet nedir bilir misiniz?
__Allah ve Resulu daha iyi bilir, dediler. Hz. Peygamber:
__Gıybet, din kardeşini hoşlanmadığı bir şeyle anmandır.
__Söylenen ayıp eğer o kardeşimizde varsa o zaman ne dersiniz? diye soruldu.
__Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa o zaman ona iftira ettin demektir.’’ buyurdu.(Müslim,Birr  70,Ebu Davud)

Hadiste de görüldüğü gibi Efendimiz sallallahu aleyhi ve selem Gıybetin tanımını yapıyor. Buna göre gıybet bir kardeşimizi (yukarıda tüm Müslümanların kardeş olduğunu belirtmiştik) arkasından çekiştirmek, onun hoşlanmayacağı şeyleri söylemektir.Mesela çoğu kez de farkında olmadan gıybet  edebiliyoruz.Söz gelimi; bizim normal kabul ettiğimiz, hoş gördüğümüz, alışageldiğimiz bazı sözler muhatabımızın hoşuna gitmeyebilir.Buna da dikkat etmeliyiz.Sözlerimiz tartılı ve ölçülü olmalı…O yüzden boş konuşmamaya özen göstermeliyiz.Nitekim ALLAH AZZE VE CELLE buyuruyor ki:
‘’Onlar ki boş ve yararsız işlerden yüz çevirirler’’(Mü’minun suresi;3. ayet)
‘’Onlar boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler.’’(Kasas suresi;55. ayet)

Çevremizde karşılaştığımız bazı hadiselerde bizleri üzmekte. Büyük günahlardan olan gıybet,İslam toplumunda
yaygın bir hal almış durumda,özellikle milletimizde çok yaygın olduğunu görmekteyiz.Müslümanlar sürekli olarak kardeşlerini arkadan çekiştiriyorlar ve bununda farkında değiller.Şunu da belirtmek gerekir ki GIYBET, ZİNA’dan daha büyük bir Günahtır.Gıybet yapan insana ‘’Söylediğin söz gıybettir’’ diyoruz,’’E ben olanı söylüyorum’’ diyor, ‘’bu söylediklerim Müslüman kardeşimde var’’ diyor.Yukarda ki Hadis-i Şerifte hatırlayacaksınız, gıybetin tanımını yaparken ne belirtmişti Efendimiz ‘’Eğer söylediklerin onda mevcut ise gıybet, yok onda olmayan bir şeyi söylüyorsan o zaman iftira etmiş olursun.’’Lütfen burası iyi anlaşılsın…

‘’Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme.Çünkü kulak,göz ve kalp,bunların hepsi yaptıklarından sorumludur.’’(isra suresi;36)
  Bir başka üzücü hadise ise yine Gıybet eden  kişilerin kendini savunurcasına,’’ben bunu yüzüne de söylerim’ ’ demesidir.Yüzüne söyleyebileceksen neden arkadan konuşma ihtiyacı hissediyorsun,git yüzüne söyle.Bu düşüncelerle de vebalden kurtulmuş değiliz!..
  ‘’Mi’rac’a çıkarıldığımda ben bakırdan tırnaklarla yüzlerini ve göğüslerini tırmalayan bir topluluğun yanından geçtim.
__Ey Cebrail! Bunlar kimlerdir? diye sordum.
__Bunlar, (gıybet etmek suretiyle) insanların etlerini yiyenler ve onların şeref ve namuslarıyla oynayanlardır, cevabını verdi.’’(Ebu Davud,Edep 35)
     Bir toplulukta veyahut bir arkadaşımızın yanında gıybet yapıldığını tespit edersek, mutlaka uyarmamız,engel olup kardeşimizin günaha girmesine müsamaha göstermememiz lazım gelir.Bu konuda da hassas olup, kesin tavrımızı koyalım inşallah…

Son bir ayet daha nakledip noktalayalım!
 ‘’Ey iman edenler!Zannın birçoğundan kaçının.Çünkü zannın bir kısmı günahtır.Birbirimizin kusurunu araştırmayın.Kiminiz kiminizi çekiştirmesin.Sizden  birisi ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı?İşte bundan tiksindiniz!O halde Allah’tan korkun.Allah tevbeleri çok kabul edendir,çok esirgeyendir.’’(Hucurat suresi;12. ayet)

Rabbim Öğrendiklerimizle Amel Etmemizi Nasip Etsin…
Allah-u Teala Hepimizin Günahlarını Affetsin…
Dua Ümidiyle…
Fi Emanillah…
Sayfa: 1
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!