14 Haziran 2026, 15:38:16 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Bağlantılar Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bu oyunları hatırladınız mı?  (Okunma Sayısı 5283 defa)
Mehmet Sayın
Aliçerçili
*

Sülale: Meyreli

« : 23 Kasım 2008, 23:36:04 »

Bu oyunları hatırladınız mı?

Misket, yakartop, istop... Çocukların birçoğu artık bu oyunları bilmiyor, bilsede oynayamıyor. Çünkü sokağa eskisi kadar çıkılmıyor. İşte geçmişin eski sokaklarında kalan eski oyunlarımız...

Samanyolu haber
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2008, 23:56:07 Gönderen: Mehmet Sayın » Logged

Ayşe Gürarslan
Aliçerçili
*

Sülale: Iskenderel

« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2008, 06:44:33 »

Mehmet Bey, nereden buldunuz bu görüntüleri. Birden anılarım tazelendi, sanki içlerinden birisi bendim. Hele bilye oynayanları görünce aklıma erkek kardeşim geldi. Bir bilye için canını bile verirdi desem yeridir. Eve gelirken cepleri şişik şişik bilye dolu olurdu. Bir bilyesi eksik olduğu zaman evde terör estirirdi. Yine bilye meselesi yüzünden az çocukla kavga etmemiştir.                          Ogünün oyunları güzeldi, güzel yapanda bizlerdik. Bize ve doğaya faydalı, bedenen yorucu ama ruhsal yönden dinlendirici oyunlardı. Radyasyon içeriği de yoktu. Arkadaşlarımız doğal ortamdan seçilmiş, canlı birer kişiydiler. Terör içeriği yoktu. Şimdi ise sanal oyunlarımız gündemde. Fiziksel hareket sözkonusu değil. Masa başında  bir ekrana saatlerce sabit bakmakla gözlerin bozulmaması elde değil. Hareket sıfır, egzersiz yok. Radyasyonla birebir etkileşim içinde.Beyin fonksiyonlarını azaltan, bedenen dinlendirici ama ruhsal yönden yorucu oyunlar. Çocukların oyunları neler biliyor musunuz? Adam kaçırma, öldürme, silahlı çatışma şeklinde. Boşuna çocuk cinayetleri işlenmiyor. Çocuklar gerçek yaşamda da adam öldürmenin o kadar kolay olduğunu zannediyorlar. Bu tür oyunu oynayan bir çocuk izlediniz mi hiç? Adamları öldürmek için hangi yöntemleri deniyorlar, öldürdükleri zaman nasıl mutlu oluyorlar, öldüremedikleri zaman nasıl sinirlenip strese giriyorlar. Bu oyunların çoğu tuzak. Sosyal yaşantımızı bozmaya çalışan, birileri var sanki.  Lütfen kendimizi ve çocuklarımızı bunlara alet etmeyelim. Bilgisayar oyunlarında ve tv programlarında seçici olalım. Kendi oyunlarımızı yeni kuşaklara aktaralım. Bu ortamı hazırladığı için tekrar Mehmet Bey'e teşekkürler...
Ayşe Gür Teke
Yönetici Yardımcısı

Sülale: Dervişler..

« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2008, 08:46:49 »

çok duygulandım..Ayşe ablacım ne güzel özetledin söylemek istediklerimi...Bozkırda öyle güzel anılarımız dostluklarımız vardı ki...taaaa o yıllara gittim bende.Bizler ne kadar tok çocuklarmışız meger ..şimdi ben ne ogluma yetirebiliyorum oyuncak ne kızıma tokasını ıvır zıvırını..nerde bir bilyeye dünyaları veren çocuklar??nerde şimdi örümcek adamın aglarına takılan çocuklar.??
.EMEGİNE SAGLIK ABİ YİNE YAPTIN YAPACAGINI.. Kahkaha Kahkaha

Güven tek kullanımlıktır
Mehmet Sayın
Aliçerçili
*

« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2008, 11:23:58 »

Bedenen olmasada ruhen insan bu görüntüleri görünce gençleşiyor ben kendim 40 yaş gençleştim Ayşe hanım ve mezilli hanım güzel özetlemiş günümüzü teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 24 Kasım 2008, 11:46:36 Gönderen: Mehmet Sayın » Logged

Ayşe Gürarslan
Aliçerçili
*

Sülale: Iskenderel

« Yanıtla #4 : 24 Kasım 2008, 22:43:43 »

Fotoğraflardaki çocukların gözlerine lütfen dikkatle bakar mısınız. Fotoğraflar siyah beyaz olsada o bakışlar ne kadar güzel, saf ve ne kadar mutlu. Günümüz renkli olmasına rağmen acaba hangi fotoğrafta bunu görebiliriz. Malesef...
Mehmet Sayın
Aliçerçili
*

« Yanıtla #5 : 15 Aralık 2008, 21:23:42 »

AŞUK : Bugün aşık dediğimiz bir oyunda vardı. Bu aşık, bir kemiktir. Bugünkü çocukların misketlerle oynadığı gibi bir oyundur. Bu kemiğin 4 yüzeyi vardır. Bu aşık denilen kemiğin düz yüzü, sırt yüzü, çukur ve anaç denilen yüzeyleri vardır. Anaç denilen kısım avuç içini dolduran bir yüzeydir. Bu oyunda önemli olan bu aşık kemiğinin düz yüzünün yere gelmesidir. Buna tam yerine oturdu manasında Cuk oturdu denirdi.
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2008, 21:31:00 Gönderen: Mehmet Sayın » Logged

Ali İhsan Çiçek
Aliçerçili
*

« Yanıtla #6 : 17 Aralık 2008, 12:31:03 »

Mehmet kardeş bu resimleri bizlerle paylaştın sağol aşık çok oynadığımız bir oyundu 
mubarek kurban bayramlarının gelmesini en çok istiyen çocuklarmıdı bilmem
kurban kesilen evlere gider aşıkları isterdik  helede aşığın içine kurşun döker  çizgideki
aşıkları vurunca senin tabirinle cuk oturur vurulan aşıkları ileri fırlatırdı
  ( aşıkları istanbuldan hemide zeytinburnundan  ğöğüs hastanesi mutfağından )
tedarik eder gönderirlerdi köydeki yakınlarına lokum şekerden kıymetli olurdu biz çocuklar için  sahsımı 1960 lı yıllara götürdün eline yüreğine sağlık
Sayfa: 1
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!