19 Nisan 2026, 05:17:34 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Bağlantılar Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1
  Yazdır  
Gönderen Konu: KÖYDE ÇOCUK OLMAK  (Okunma Sayısı 5045 defa)
Ayşe Gürarslan
Aliçerçili
*

Sülale: Iskenderel

« : 06 Ocak 2008, 13:13:52 »

Konuşurken geçmişten bahsettiğimiz bazı anlarda, ben küçükken, ben öğrenciyken, ben bekarken vb. kelimeler kullanırız. İşte ben de böyle bir kelimeyle başlamak istiyorum.                                                                                                                                                  Ben çocukken böyle değildi bayramlar. Evler şimdiki gibi kapalı değildi.İnsanlar şimdiki gibi duygusuz değillerdi. Şimdi artık bizim de kalplerimiz katılaştı.                                                                                                                                                     Biz Seydişehir'de oturuyorduk. Bayramlarda çoğunlukla köyde olurduk. Bayrama İstanbul'dan amcam, halam,teyzem,dayım vb. misafirlerin geleceğini duyduğumuz zaman, sevinçten sabaha kadar uyku tutmazdı bizi.                                                                                                                 
  Nihayetinde (genelde arefe günleri) köye giderdik. Rahmetli hasan dedemle babaannem ya balkonda ya da aşağıda olurlar, bizi karşılarlardı. Bayramlarda genelde köye Mehmet Amcamgille biz çok giderdik. Altı kişi onlar, altı kişi biz, iki de babaannemle dedem. Birden ondört kişilik bir aile oluverirdik. Bazı bayramlarda Ali İhsan Amcam, Muharrem Amcam, Osman Amcam da katılırdı bu sayıya, sevincimiz daha da artardı.
  Günümüzde bir misafiri ağırlamak o kadar zor gelirken, Allah'tan eskiden böyle sorunlar yokmuş. Düşünün bazen bir evde 20-25 kişi olurduk. Hiç unutmam oda yetmezdi, kadınlar bir oda da, erkekler bir oda da yatardık. Yataklar yetmezdi, yatakların boyuna değil, enine sıralanırdık. Çocuk olduğumuz o günlerde yeğenlerimi görmenin sevinci, bayram heyecanıyla birleşince gözümüze uyku da girmezdi. Gece yarılarına kadar yatakta boğuşurduk.
  Bayram sabahı meşhur yemekler,börekler, tatlılar, neler neler... Ama yemekte gözü olan kim? Aklımız şeker toplamakta. Babaannemden şeker toplamak için torba isterdik.(şimdiki çocuklar gibi rengarenk, çeşit çeşit çantalaımız yoktu)O da her birimize birer naylon poşet verirdi. Önce aile efradını bayramladıktan sonra, çıkardık bayram şekeri toplamaya. Yakın çevreden başlardık kapı çalmaya, derken köyde tek bir ev kalmayıncaya kadar herkesin bayramını kutlardık. Simam babaanneme benzediği için genelde köyde  gören herkes  beni tanırdı. Bizi okşarlar, severler, öperlerdi. Ne kadar da hoşumuza giderdi. Bazı evlerden çikolatalı, bazılarından emmeli dediğimiz şekerler toplardık. Çikolata veren evlerin sahiplerini çok severdik. Bayram gezen çocuklara,  "şu evden çikolatalı şeker verdiler" diyerek onları da yönlendirirdik. Akşama kadar gezerdik, hiç yorulmazdık. Akşam olduğu zaman otururduk, kardeşlerim, amcamın çocukları hepimiz ayrı ayrı şeker yarışı yapardık. Benimki daha çok, seninki daha güzel, neler neler...  Önce iyilerini yerdik, sonra  kötülerine talim ederdik.Bir poşet şekerden iki günde eser kalmazdı. Nedense hiç hasta da  olmazdık.    Erkek  kardeşim İskender'le ben köyleri çok severdik. Evlerde o zamanlar su yoktu.  Rahmetli dedem bana Cuma pazarından küçük testiler alırdı. Onlarla eve su taşırdım. Babaannemle dedem çok mutlu olurlardı. Hayvanları çok severdik. Kardeşimle ben babaanneme yalvarırdık, sabah bizi uyandırmadan inekleri gönderme diye.  Sabah erkenden kalkar, inekleri sığıra sürerdik. Tabi akşamda bıraktığımız yerden gider alır gelirdik. Eşeği ise çobana vermezdik. Eşek arabasına koşardık ve bahçeye giderdik. Giderdik gitmesine ki o ne gidiş... Koşturacağız diye,koca koca sopalarla delicesine vururduk hayvana. Eşek koşardı biz sevinç çığlıkları atardık. (O hayvanın günahını nasıl çekeceğiz bilmiyorum.)
Akşam dönüşü genelde dedemin nohut ütmelerini hiç unutmuyorum. Nohut yedikten sonra ellerimiz yüzümüz kara kara olurdu, birbirimizin hallerine bakar bakar gülerdik. Rahmetli babaannemin kışın kuzine sobasında yapmış olduğu, tadını unutamadığım kömbeleri geldi aklıma.  Sıcak sıcak içine tereyağınıda koydunmu yanınada çay, tadına doyum olmayan kömbeler.  Nedense şimdi ağzımızında tadı bozulmuş. Artık hiçbir şeyden tat alamaz olduk. Babaannem birde bulgur pilavını çok güzel yapardı. Onun gibi kimse pişiremez. Yanında da yufka ekmek...   Rahmetli babaannem de dedem de bizim bir dediğimizi iki etmezdi. Bizi çok severlerdi. "Ayşam, guzum" sözleri hala kulağımda çınlıyor. İnşallah Allahü Teala da onları çok sever.  Allah onların kabirlerini cennet bahçesinden eylesin. Peygamber Efendimize (SAS) komşu eylesin. O'nun şefaatine nail eylesin.                                                                                                                                                             Kendi çocukluğum bitti, şimdi gelelim bizim çocuklara. Apartman hayatı, dört duvar arası. Onu yapma, bunu etme. Biz ilkokulda iken, küçük olmamıza rağmen, okul ne kadar uzak olursa olsun, yürüyerek giderdik. Şimdi ise eve servisle, okula servisle, her yere arabayla derken ayakları yere değmiyor çocukların. Eskiden yaşayarak öğrenirdik herşeyi, şimdi ise bir bilgisayar herşeye bedel. Okullarda deseniz bir yarış. Çocuklar, okul, dersane, sınav, çalış, çalış... kafayı yiyecekler.                                                                                                                                                        Allah evlatlarımızla birlikte cümlenin evladına zihin açıklığı versin. Hayırlı uzun ömürler nasip etsin. Kaderlerini güzel yazsın. İnşallah hayırlı evlatlar olurlar. Allah bizleri evlatlarımızla terbiye etmesin, evlat acısı göstermesin (amin).                                                                                                                                                             Bütün hemşehrilerime de buradan sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Allah sağlık, sıhhat ve afiyet versin.                                                                                                     
Karalar
Aliçerçili
*

Sülale: karalar

« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2008, 14:03:30 »

cok guzel olmus. ellerinize , emginize saglik devamini bekliyoruz.
Hüseyin Bahadır Tosun
Yönetici Yardımcısı

Sülale: İhtiyarlar

« Yanıtla #2 : 19 Mart 2008, 16:26:38 »

Emeğinize sağlık.Paylaşım için teşekkürler
Mümine İnanç (aydoğdu)
Aliçerçili
*

Sülale: Karabacaklar

Tebessüm en kolay iyiliktir :)

« Yanıtla #3 : 20 Mayıs 2008, 19:54:07 »

Cok güzel bir yazi tebrik ederim okurken gözyaslarimi tutamadim 
Ben almanya dogma büyüme oldugum halde köyde bir takim güzelliler yasama sansim oldu cok sükür köyümüzün örf adetlerini kültürünü az bucuk biliyorum hamd olsun
Ama simdi benimde bir evladim var, maalesef ayni imkani ona sagliyamiyorum cünkü artik eskisi gibi olmuyor bazi seyler.

Sehirde yetisip köy hayatini tadamayan cocuklar kac yasina gelirse gelsin yolda yürümesini bilemiyorlar, her yere vasitayla gitmekten.
Dört duvar arasinda oturmaktan icine kapanik oluyorlar, nese yok heves yok bilemiyorum zaman aleyhimize ilerliyor teknoloji dersek bir taraftan faydali oluyor ama bir yandan bir cok seyin kaybina sebep oluyor.
ALLAH yavrularimizin hayirli insalar olarak yetismesi icin bize yardim etsin kalplerinden imani eksik etmesin insallah

Cümlemizin Evladina saglik sihhat akil ve merhamet versin insallah

Saygilar

Yaratilani severim Yaratandan ötürü, paylastikca cogalan tek sey sevmektir
Ayşe Gürarslan
Aliçerçili
*

Sülale: Iskenderel

« Yanıtla #4 : 27 Mayıs 2008, 22:34:53 »

Mümine hanım, duygularıma ortak olduğunuz için teşekkürler. Bu sayede tanışmış da olduk. İlerki zamanlarda daha güzel konularla birlikte olmak dileğiyle. Gurbetçi hemşehrilerime sonsuz selamlar...
Sayfa: 1
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!