21 Eylül 2026, 02:03:33 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Bağlantılar Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yön tayini nasıl yapılır?  (Okunma Sayısı 8915 defa)
Ali Rıza Özaslan
Aliçerçili
*

Sülale: Meyreli

« : 24 Aralık 2008, 16:01:39 »

Ormanlık alanlarda yön tayini nasıl yapılır? Ney

Kulluğun İdrakinde / Kul Olmadık Mevlaya
Ahmet Uçar
Aliçerçili
*

Sülale: Hatiblar ..hatibel.davulcu Ahmet,in Son Oğlu.

« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2008, 19:24:07 »

göndüz leri güneşin hareketine göre gece ise ay dan yararlanılarak yön tayini yapıla bilir birde rüzgarın esintisinden agacların dallarının ne tarafa yattıgından yön buluna bilir..
ben bukadarını biliyorum..

BİRGÜN GELECEK BİZDE BU DÜNYADAN GÖÇ EYLEYECEGİZ ELBET SANA GERİ DÖNECEGİZ YARAB...
Karalar
Aliçerçili
*

Sülale: karalar

« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2008, 22:48:19 »

birde agaclarin yosunlu yuzu kuzeyi gosterir diye okumustum.
Ayşe Gürarslan
Aliçerçili
*

Sülale: Iskenderel

« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2008, 22:36:09 »

Kutup Yıldızı'na göre yön bulma

Büyük Ayı yıldız kümesi yedi yıldızdan oluşur ve göğün kuzey tarafında en kolay bulunabilen yıldız kümesidir.

Küçük Ayı yıldız kümesi de,büyük Ayı'ya göre ters durumda ve gene yedi yıldızdan oluşmaktadır. Ve benzer şekildedir.
Bir el arbasına da benzeyen Küçük Ayı yıldız kümesinin araba dingili oluşturan kısmın ucundaki yıldız,Kutup Yıldızıdır.

Bu yıldız dünyanın orta yerinden Kuzey Kutbuna bir çizgi çekildiğini düşünürsek,buna en yakın durumdadır. Yani Kutup yıldızına doğru bakarsak kuzeye bakmış oluruz.

Gündüzleri Pusulasız yön bulma

Eğer bir ormanda bulunuyorsanız,ağaçların hangi taraflarının yosun tuttuğuna bakmalısınız. Yosun daima güneş görmeyen tarafta,yani kuzeye bakan yüzeylerde oluşur.

Bir saat kadranı üzerindeki sayılarlada yön bulunabilir.Saati avucunuza alın,saat'in akrep kolu güneşin yönünde olsun.Sonra saat'in tam orta yerinden 12 sayısının bulunduğu yere doru zihninizden bir çizgi çizin.Böylece akrep kolu ile sizin düşündüğünüz çizgi arasında bir açı olur.Bu açıyı zihninizden eşit olarak ikiye bölecek bir çizgi daha düşünün ve bunu uzatın,önünüze doğru uzanan taraf güneyi,aksi taraf kuzeyi gösterir.

AY'a göre yön belirleme

Tıpkı güneş gibi ayda doğudan doğar batıdan batar.
Eğer hilal biçimindeki ayın iki ucunu hayalen bir çizgi ile birleştirip uzatınca''d''harfi gibi bir biçim çıkıyorsa,Ayın iki ucu batıya dönük demektir.Çıkan şey ''b'' harfi biçiminde ise,uçların yönü doğuya yöneliktir.

Ali Rıza Özaslan
Aliçerçili
*

« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2008, 21:03:57 »

birde agaclarin yosunlu yuzu kuzeyi gosterir diye okumustum.
kopye mi,çektin?
evet cevap doğru.

Ayşe Gürarslan
Aliçerçili
*

Sülale: Iskenderel

« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2008, 21:21:38 »

Evet aynen öyle. (!!!)

Biz günlük yaşantımızda da sık sık bununla ilgili deneylere de yer veririz. Örneğin piknikte kıblenin yönünü tesbit için güneşin doğuş ve batışına dikkat ederiz. Sağ kolumuzu doğuya, solumuzu batıya verirsek, arkamız güney yani kıbledir. Kışın memlekete gidip gelirken, karlı zamanlarda, yolun bir tarafı karlı diğer tarafı karsız olur. Karlı olan yer, güneş görmeyen yerdir, kuzeydir. Yine piknikte ,dağlarda yosunlar bize yön tayin ettirir. Geceleri kutup yıldızı yine bize yardım eder. Bunlar aklıma hemen gelenler...
Ali Rıza Özaslan
Aliçerçili
*

« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2008, 21:25:33 »

Evet aynen öyle. (!!!)

Biz günlük yaşantımızda da sık sık bununla ilgili deneylere de yer veririz. Örneğin piknikte kıblenin yönünü tesbit için güneşin doğuş ve batışına dikkat ederiz. Sağ kolumuzu doğuya, solumuzu batıya verirsek, arkamız güney yani kıbledir. Kışın memlekete gidip gelirken, karlı zamanlarda, yolun bir tarafı karlı diğer tarafı karsız olur. Karlı olan yer, güneş görmeyen yerdir, kuzeydir. Yine piknikte ,dağlarda yosunlar bize yön tayin ettirir. Geceleri kutup yıldızı yine bize yardım eder. Bunlar aklıma hemen gelenler...

Paylaşım için teşekkürler Öğretmenim.

İşte köylülerimizin kıvrak zekası,ne denir ki,şapka çıkarılır.

Sayfa: 1
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!