|
Abdulkadir
|
 |
« : 30 Mart 2020, 21:45:57 » |
|
Şimdi İyilik Zamanı.. UNUTTUĞUMUZ/İHMAL ETTİĞİMİZ 3. GERÇEK (Paylaşmak güzeldir..)
1-SU İSRAFI: Elimizi sabunlarken çeşmeyi kapatmak, yıkarken açmak gerekir. Çünkü çok su israfı oluyor. Çocuklarımıza da bunu öğretmemiz gerekir. 1997 yılında Ürdün’de bulunmuştum, Arapça eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığından burslu olarak Dil Enstitüsünde okuyordum. Ürdün’de su bulunmadığı için her hafta su kesintisi olurdu. Bir sene içinde başarıyla bitirip döndüğümde Türkiye cennet gibiydi. Sular şarıl şarıl akıyordu. O günden sonra boşuna akan bir su gördüğümde içim gider, çok üzülürüm. Su bizim için çok önemli, su olmazsa hayat durur. Hastalıklardan korunmak/kurtulmak için de suya ihtiyacımız var.
2-YAŞLILARA/İHTİYARLARA KARŞI SAYGI: İslam kültürü insanlara; (başta anne ve babaları olmak üzere) ihtiyarlara/yaşlılara karşı iyi davranmayı, onlara yardım etmeyi ve kendileri ile istişare edip tecrübelerinden istifade etmeyi emreder. Ancak günümüzde batı kültürünün de tesiriyle malesef çocuklarda ve gençlerde bu saygı görülmemekte malesef. Medyada da bunun örneklerini müşahade ediyoruz. Yeni nesile bu saygı kültürünü öğretmemiz gerekir.
3-SOSYAL YARDIMLAŞMA: Müslümanların temel özelliklerinden birisi de yardımlaşma ve dayanışmadır. Kirada oturan bir tanıdığıma ev sahibi, bu ay kirayı almayacağını, hediye ettiğini söylemiş. Bu beni çok etkiledi. Özellikle çalışmayan ve maaş almayan meslek kesimlerine yardımcı olmak gerekir. Tanıdıkları, komşuları ve akrabaları her ay; bu çalışmayan ve geliri kesilen meslek sahiplerine ve işçilere yardım etmelidirler. Ayrıca dükkan sahipleri mümkünse bir kaç ay kira almasınlar. Bu yardımlara zekat olarak da niyet edilebilir. Herkes birbirinden sorumludur. Bu bağlamda bizim tavsiyemiz: a-Berber, lokanta, çaycı gibi şu anda dükkanları ve işyerleri kapalı meslek sahiplerinden ihtiyacı olanlara yardım edilmeli b-Dükkan sahipleri bir kaç ay bu çalışmayan meslek sahiplerinden kira almamalı c-İş adamları ücretsiz izin verdikleri işçilerini aramalı, takip etmeli ve onlara aylık olarak yardımda bulunmalı d-Zor durumda olan bu kardeşlerimize işi devam eden veya sabit geliri/maaşı olanların yardımcı olması gerekir. Gelin her ay maaşımızdan, gelirimizden bir miktarını ayırıp bu zor durumdaki kardeşlerimize verelim. Paylaşmak güzel şeydir. Allah cömerttir ve cömertleri sever. Verilen sadakalar ve yardımlar belaları/musibetleri savar, ömrü uzatır, bereketli hale getirir, hadiste zikredildiği gibi. ŞİMDİ İYİLİK ZAMANI..
(Rıfat ORAL, 29/3/2019)
|