14 Haziran 2026, 02:13:17 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
 
   Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Bağlantılar Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1
  Yazdır  
Gönderen Konu: Regaip kandiliniz mübarek olsun..  (Okunma Sayısı 7768 defa)
Ayşe Gür Teke
Yönetici Yardımcısı
*****
Offline Offline

Sülale: Dervişler..
Mesaj Sayısı: 1262


« : 16 Haziran 2010, 14:27:21 »

Yarın akşam, Regaib Kandili’dir. Regaib Kandili recep ayının ilk cuma gecesidir. Receb ayının ve Regaib Kandili’nin önemi hadis-i şeriflerde şöyle bildirilmiştir:
“Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikram edene, saygı gösterene, Allahü teala, dünyada ve ahirette ikram eder.”
“Recebin ilk cuma gecesini (Regaib Kandilini) ihya edene, (saygı gösterene), Allahü teâlâ kabir azabı yapmaz. Dualarını kabul eder. Yalnız, yedi kimseyi af etmez ve dualarını kabul etmez: Faiz alan veya veren, Müslümanları aşağı gören, anasına, babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, Müslüman olan ve İslamiyet’e uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı sanat edinenler, livata ve zina edenler, beş vakit namazı kılmayanlar.” (Bunlar, bu günahlardan vazgeçmedikçe, tevbe etmedikçe, duaları kabul olmaz.)

“BU GECEDEN GAFİL KALMA!”
Bir defasında, Peygamber efendimiz, receb ayında tutulacak oruçların fazîletini anlatıyordu. Orada bulunanlardan, yaşlı ve pîr-i fânî bir zât ayağa kalkıp; “Yâ Resûlallah, ben receb ayının hepsini oruç tutamam” dediğinde; Peygamber efendimiz buyurdu ki:
“Sen receb ayının birinci, on beşinci, sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuş gibi sevâba kavuşursun. Çünkü sevaplar on misli yazılır. Fakat sen Receb-i şerîfin ilk cuma gecesinden gafil olma ki, melekler o geceye Regâib Gecesi demişlerdir. Zîra o gece, gecenin üçte biri geçtikten sonra göklerde ve yerde bir melek kalmaz, hepsi Kâ’be-i muazzama etrafında toplanırlar. Allahü teâlâ onlara hitâben:
“Ey meleklerim dilediğinizi benden isteyiniz” buyurur. Onlar:
“Yâ Rabbî, istediğimiz, receb ayında oruç tutanları mağfiret etmendir” deyip, isteklerini arz ederler. Allahü teâlâ:
“Ben, receb ayında oruç tutanları mağfiret ettim buyurur.”
Yine Peygamber Efendimiz buyurdu ki:
- Receb ayında bir gün, bir gece vardır ki, bir kimse o gün oruç tutsa, gecesinde namaz kılsa, ibâdete devam eylese, bir senenin bütün günlerini oruç tutmuş, bütün gecelerini ibâdetle geçirmiş sevâbı verilir. O gün recebin yirmi yedinci günüdür.
Bazıları Regâib, Berât ve Kadir Gecesi nafile namazları cemaatle kılmaktadırlar. Halbuki, nafile namazları cemâatle kılmak mekruhtur. Ayrıca “Regâib Namazı” diye bir namaz kılınmaktadır. Regâib Namazı, Recebin ilk cuma gecesi kılınan nâfile namazdır. Hicretten dört yüz seksen sene sonra ortaya çıkmıştır. Birçok âlimler bunun, çirkin bid’at olduğunu yazıyor. Çok kimsenin kılmasına aldanmamalı, sünnet sanmamalıdır.
Regaib Kandilinin, Resulullah efendimizin babası Hz. Abdullah’ın evlendiği gece ile hiçbir ilgisi yoktur. Memleketimizde ve birçok İslâm memleketlerinde, bir asırdan beri, Abdullah’ın evlendiği geceye, Regaib Kandili ismini veriyorlar. Regaib Gecesine böyle mana vermek doğru değildir. Böyle söylemek, Resulullah efendimizin dokuz aydan önce dünyayı teşrif etmiş olduğunu bildirmek olur ki, bu da, noksanlık ve kusurdur. Her bakımdan, her insanın üstünde ve her bakımdan kusursuz olduğu gibi, Âmine Validemizi nurlandırdığı zaman da, noksan ve kusurlu değildi. Bu zamanın noksan olması, tıp ilminde ayıp ve kusur sayılmaktadır.

BU GÜNLERİ FIRSAT BİLMELİ
Bu mübârek zamanlarda vadedilen sevâblara kavuşabilmek için, her şeyden önce Ehl-i sünnet itikadında olmalıdır. İlmihal bilgilerini, ibâdetleri, haramı ve helali öğrenmeli ve yaşayışı bunlara uygun hâle getirmelidir. Çok tevbe ve istiğfar etmeli, kazaya kalmış oruç ve namazları, bu günleri vesile ederek hemen kaza etmeye başlamalıdır.
Bir an evvel bu borçlardan kurtulmak için çalışmalıdır. Kaza borcu olanın, nafile ibâdetlerle meşgul olması uygun değildir. Nafile ibâdetlerin sevâbına kavuşabilmek için, farzları yapmak ve farz borçlarını bitirmek, haramdan sakınmak lazımdır.
Fırsatı, ganîmet bilmelidir. Bu günlere bir daha kavuşup, kavuşamayacağımız belli değildir. Bu günleri fırsat bilerek günâhlara istiğfar etmeli, Allahü teâlânın affetmesi için yalvarmalıdır. İbâdetleri yapmalı, ömrü zayi etmemelidir.
Logged

Güven tek kullanımlıktır
Muharrem Özkaya
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Topasanlar&araphocalar&gatıran
Mesaj Sayısı: 74



« Yanıtla #1 : 17 Haziran 2010, 11:59:04 »

hemşerilerimin huzurunda tüm islam aleminin gandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
Logged
Ali Rıza Özaslan
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Meyreli
Mesaj Sayısı: 1044



WWW
« Yanıtla #2 : 17 Haziran 2010, 18:55:48 »

Manevi dünyamızın kilometre taşları Kandiller

Kah tezgahlarda simit olur Kandiller,

Kah sebillerde şerbet olur Kandiller,

Yıkık gönüllerde mamur olur Kandiller,

Çoğu zaman telefonlarda mesaj olur Kandiller,

Veee "Derviş Gönüllerde" dua olur Kandiller.

Mübarek kandilleriniz olsun Derviş Gönüllü,Mübarek İnsanlar.
Logged

Kulluğun İdrakinde / Kul Olmadık Mevlaya
Ali İhsan Çiçek
Aliçerçili
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 404


« Yanıtla #3 : 17 Haziran 2010, 19:19:35 »

GÖNÜLLERİNİZ  FERAH   KALPLERİNİZ HUZUR  DUALARINIZ MAKBUL  REGAİP
KANDİLİNİZ MUBAREK OLSUN

 HAYIRLI KANDİLLER
Logged
Sabiha Oğuz
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Karalar
Mesaj Sayısı: 283


« Yanıtla #4 : 02 Haziran 2011, 00:41:35 »

Regaib Kandili Mesajı


02 Haziran 2011 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece, rahmet, bereket ve mağfiret iklimi üç ayların ilk habercisi ve Kur’an ayı Ramazan’ın müjdecisi olarak idrak edeceğimiz mübarek Regaib kandilidir.

Regaib, dilimizde arzu, istek, emel, tutku anlamlarına gelen rağbet kelimesinin çoğuludur. Regaib, diğer bazı kandillerimiz gibi tarihte yaşanmış bir gecenin sene-i devriyesi değildir. Regaib, geleceğe, istikbale yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı veren mübarek bir gecedir.

Bugün insanoğlunun en büyük sorunlarından birisi hiçbir arzusuna gem vuramaması, isteklerini dizginleyememesi, tutkularını terbiye edememesi, güç, servet, şehvet tutkusunu frenleyememesi, kısaca rağbetini, içten isteğini, regaibini Rabbine yöneltememesidir.

İşte Regaib kandili, bitmeyen arzularımızın, tükenmek bilmeyen isteklerimizin, bizi esir alan aşırı tutkularımızın ve bütün bu arzular doğrultusunda ortaya koyduğumuz çaba ve gayretlerimizin muhasebesini yapmamız için Rabbimizin her yıl bize lütfettiği mübarek bir gecedir.

Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de İnşirah suresinin son ayetinde şöyle buyrulmuştur: "Rağbetiniz sadece Rabbinize olsun" (İnşirah 8 ). Sure, bir bütün olarak ele alındığında Yüce Rabbimizin, kalbimizin inşirahı, yüreklerimizin huzuru, kalbimizin neş’e ve sevinci için arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, kısacası rağbetlerimizi iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, regaibimizi Rabbimize yöneltmemizi, tüm işlerimizi Rabbimizin rızasına uygun hale getirmemizi emrettiğini görürüz. Dahası aynı surede bellerimizi büken günahlarımızdan, hata ve kusurlarımızdan, sinelerimizin ağır yüklerinden kurtulmak, şanımızı yüceltmek, güçlükleri yenmek ve işlerimizi kolay kılmak için rağbetimizin daima Rabbimize yönelik olması istenmiştir.

İlahi rahmete fazlasıyla mazhar olan bu mübarek gün ve gecelerde kendimizi bu açılardan sorgulamaya ve Yüce Dinimiz İslâm’ın manevi ikliminde gönül huzuru, istikamet ve öz güven kazanmaya, ihtiraslarımızı dizginleyip menfaat ve çekişmelerden uzak kalmaya ihtiyacımız daha da artmaktadır. Öyleyse bu mübarek zaman dilimini fırsat bilerek, aramızdaki çekişmeleri ve kırgınlıkları, şahsi menfaat hesaplarını bir tarafa bırakıp, Yüce Dinimizin bizden istediği, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının kurulmasına, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin güçlenmesine, insani ve ahlâkî meziyetlerin yaygınlaşmasına gayret gösterelim.

Sevgili Peygamberimiz (sav), bu geceye ulaştığında: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur” diye dua etmiştir.

Biz de aynı duayı bütün İslâm âlemi için tekrar ederek: “Allah’ım! Dünya’da yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimiz için Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve Ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle” diye dua etmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz olmak üzere yurtdışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızla birlikte bütün İslâm âleminin mübarek Regaib Kandilini tebrik ediyor; bu gecenin, özellikle insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör ve şiddetin, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakması için rağbetlerimizin iyiye, güzele ve doğruya yönelik olmasını, bu gecede yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Cenâb-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum.

Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ
Diyanet İşleri Başkanı
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2011, 00:46:04 Gönderen: Sabiha Oğuz » Logged
Abdulkadir
Yönetici Yardımcısı
*****
Offline Offline

Sülale: köy imamı
Mesaj Sayısı: 1089


« Yanıtla #5 : 02 Haziran 2011, 08:50:06 »

Regaib Gecesi


Evvelâ: Sizin, bu mübarek şuhur-u selâse ve içindeki kıymetdar leyali-i mübarekeleri tebrik ediyorum. Cenab-ı Hak, herbir geceyi sizin hakkınızda birer Leyle-i Regaib ve Leyle-i Kadir kıymetinde size sevab versin, âmîn.
  Hayırlı Kandiller
Logged
Ali İhsan Çiçek
Aliçerçili
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 404


« Yanıtla #6 : 02 Haziran 2011, 09:25:24 »

GÖNÜLLERİNİZ  FERAH   KALPLERİNİZ HUZUR  DUALARINIZ MAKBUL  REGAİP
KANDİLİNİZ MUBAREK OLSUN

 HAYIRLI KANDİLLER
Logged
Ahmet Uçar
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Hatiblar ..hatibel.davulcu Ahmet,in Son Oğlu.
Mesaj Sayısı: 832


« Yanıtla #7 : 02 Haziran 2011, 09:43:39 »

ALLAH  ım Bizi RECEB,,ŞABAN,,VE RAMAZAN Ayına eriştir amin.. Nice kandillere heb birlikte erişmek dilegiyle! REGAİB,Kandilimizin mübarekliginden ALLAH istivade edmemizi nasib edsin efendim....
Logged

BİRGÜN GELECEK BİZDE BU DÜNYADAN GÖÇ EYLEYECEGİZ ELBET SANA GERİ DÖNECEGİZ YARAB...
Ali Rıza Özaslan
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Meyreli
Mesaj Sayısı: 1044



WWW
« Yanıtla #8 : 02 Haziran 2011, 16:15:47 »

Üç aylar

Receb ve Şabanı mübarek kıl,Ramazan'a kavuştur bizleri...

Sen af edicisin,affı seversen,bizleri de af et Allah'ım..!


Regaib kandiliniz mübarek olsun.
Logged

Kulluğun İdrakinde / Kul Olmadık Mevlaya
Sabiha Oğuz
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Karalar
Mesaj Sayısı: 283


« Yanıtla #9 : 24 Mayıs 2012, 09:00:03 »

Receb ve Şabanı mübarek kıl,Ramazan'a kavuştur bizleri...

Sen af edicisin,affı seversen,bizleri de af et Allah'ım..!


Regaib kandiliniz mübarek olsun.
Logged
Ahmet Uçar
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Hatiblar ..hatibel.davulcu Ahmet,in Son Oğlu.
Mesaj Sayısı: 832


« Yanıtla #10 : 24 Mayıs 2012, 18:11:47 »

ALLAH  ım BİZE  RECEB,VE,ŞABAN, AYINI HAYIRLI KIL,RAMAZAN Ayına eriştir amin.. Nice kandillere heb birlikte erişmek dilegiyle! REGAİB,Kandilimizin mübarekliginden ALLAH istivade edmemizi nasib edsin!
Logged

BİRGÜN GELECEK BİZDE BU DÜNYADAN GÖÇ EYLEYECEGİZ ELBET SANA GERİ DÖNECEGİZ YARAB...
H. Kübra Oğuz
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Karalar
Mesaj Sayısı: 918



« Yanıtla #11 : 25 Mayıs 2012, 00:20:22 »

Üç aylar ve Regaib Kandiliniz Mübarek Olsun

Logged
Mustafakurt
Aliçerçili
*
Offline Offline

Sülale: Meyreden Kurtlar
Mesaj Sayısı: 89


« Yanıtla #12 : 25 Mayıs 2012, 07:31:13 »

Rega ip kandiliniz mübarek olsun allah sevenlerle beraberdir.
Seviniz  sevilşniz Halinize şükrediniz
Logged
Sayfa: 1
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!